9 Ağustos 2008 Cumartesi

SAHİL SAHASI TAHSİSİ YAPILDI..







Belediye tarafından sahil dolgu alanında yaptırılan futbol sahasının açılışında her iki takım yönetici ve futbolcuları ile bir araya gelen M. Volkan Canalioğlu, Trabzon'un köklü kulüplerinden olan İdmanocağı ve İdmangücü takımlarının Türk sporuna birçok değer kazandırdığını belirterek, " Bizim temel düşüncemiz Trabzon Belediyesi olarak gençlerimize spor yapma olanağı sağlayacak alanların oluşturulmasıdır. Bunu sağlarken aynı zamanda zor şartlar içinde gençleri yetiştirip Trabzonspor'a katkı sağlamayı hedefleyen yöneticileri de desteklemektir" dedi.

Başkan Canalioğlu, sporculara yönelik yaptığı konuşmada ise, Trabzon'daki amatör takımların Trabzonspor'un altyapısı olduğunu belirterek, "Şu gördüğünüz ağabeyleriniz ve yöneticileriniz gerçekten yürekli insanlar. Gelecekteki futbol yaşamınız ve eğitim sürecinizde belli noktalara gelecek ve başkanlık, yöneticilik yaptığınızda bunun anlamını daha iyi anlayacaksınız. Bu arkadaşlarımız zamanlarını ayırarak özveride bulunmaktadırlar. Sizi seviyor ve sizlere güveniyoruz. Bu giydiğiniz formaların kıymetini bilin ve bunun bilincinde olun. Sizlere bu imkanı vermenin mutluluğunu yaşıyorum. Futbol oynamış biri olarak gözlerinizdeki ışıltıyı görüyorum. Güzel işler yapacağınıza inanıyorum. Her zaman sizlerin yanındayım" diye konuştu

16 Temmuz 2008 Çarşamba

KABAK MEYDANI SÜRECİArtık rekabet sahne yerine mücadele hiç bitmeyen çamurlu ama mamur futbol sahalarına kaymıştır. Bundan sonrası KABAK MEYDANI sürecidir…. KURULUŞ

İYİ AĞAÇ KOLAY YETİŞMEZ , RÜZGAR NE KADAR SERT ESER SE AĞAÇTA O KADAR SAĞLAM OLUR….
İDMANGÜCÜ nün Kuruluş yıllarında ülkemiz de ve şehrimizde esen o sert rüzgarlar Sağlam ve güçlü köklerin oluşmasında önemlidir.Bir taraftan savaştan yeni çıkmış bir toplum diğer taraftan yokluklarla verilen mücadele…..
Ne bir Kural ne Kademe ne Taktik ne de Markajı biliyorlardı… GOL aut ve Faul bunun dışında birkaç temel kuralın haricinde her şey son derece ilkeldi…Sahalar da ilkel di ayakkabılar da top da…Ağızla şişirilen küre,oval karışımı meşin topları da o dönemde çekilen yokluğun en iyi anlatılan simgeleriydi. Bu KAHRAMANLAR TRABZONDA oluşturulan birkaç spor kulübünün öncüleridir..
Ta… İstanbul Kuşdili çayırından Trabzon a uzanan tarihler 25 ocak 1921 i gösterirken Trabzon da İDMAN İRFAN YURDU adı altında kurulan kulüp dört yıl sonra Kasım 1924 de İsim değiştirerek İDMANGÜCÜ adını alıyordu.
CUMHURİYETİN ilanından hemen sonra Kasım 1924 de adını İDMANGÜCÜ olarak değiştirerek Trabzon Futboluna bir devi kazandıran: NUMANZADE HALİS,NUHZADE SÜLEYMAN,MELEKZADE MEHMET EMİN,ŞİRANLIZADE RAGIP,KURTZADE MUSTAFA KAMİL ve SAİM , ÇERKEZ MEHMET EFENDİ,MAHDUMİ BİLAL, HACIZADE MAHDUMU ŞÜKRÜ BEY, SELAHATTİN ABANOZOĞLU,TAHSİN SAYIL,SITKI HATİPOĞLU,NİHAT ESMER,OSMAN GENÇ,ABDULLAH UZUN, MUSTAFA KIRKLARELİ gibi on altı(16) ismi unutmak mümkün mü…
Alaybeyzade Cevdet Bey İdmangücü nün ilk başkanıdır.Ancak bu başkanlık uzun sürmez tarihler 3 mart 1925 i gösterirken yeşil beyazlılarda ilk nöbet değişimi yaşanır.KELEŞZADE MESUT BEY idmangücü nün ikinci başkanı seçilir.
Bu değişim Trabzonda kendisini iyiden iyiye hissettirir. Daha önceden Trabzonda kurulan İDMANOCAĞI(1921) ve NECMİATİ artık yalnız değillerdir..Bu üç kulup arasında başlayan ve Trabzon u çepe çevre saran Tatlı rekabet her alan da kendisini gösterir. Öyleki sanatsal alan da ve sportif alanda rekabet kor kor kendini belli eder.
Futbol sahalarında salon larda v ede Gençlik ve Temnsil kolları ile Tiyatro salonlarında rekabetin her şekli bellidir artık. Böylece günümüz e dek gelen rekabetin de nerelerden başladığını belli edelim istedik..
Aynı dönemler de Ülkemizde İstanbul da da ayrı bir rekabet başlar FENERBAHÇE ve GALATASARAY bu rekabet Trabzona da sıçrar. Trabzon da hayatın felce uğradığı ,ticaretin durduğu dakikalardır bu mücadeleler. Trabzon ikiye bölünür artık rekabetten Bir taraf ta GÜÇLÜ ler diğer taraf da OCAKLI lar…Öyleki Bu maçların oynanacağı KABAKMEYDAN o gün şenlik havasına bürünür Giresun –Rize ve Gümüşhane den gelen Futbol izleyicileri bu şenliği doyasıya yaşardılar..
1930 lu yılların ilk yarısında Trabzon ligine ağırlığını koymaya başlayan Yeşil Beyazlı İDMANGÜCÜ 1934-1935 futbol sezonundan başlamak üzere tam yedi (7) yıl üst üste Trabzon Şampiyonu olurken adeta kırılması güç bir rekora da imza atıyor du.
İDMANGÜCÜ SPOR KOLU(1924) Trabzonda bu ilgi artarak devam ederken bir şekilde istanbul takımları ile olan ilgi de bir bağ ile kurulmuş oldu.İdmanocağı sarı kırmızı olarak GALATASARAY la özdeşleşmiş olarak kurulunca , FENERBAHÇE yi de tutmak o zamanda rakibi olan İDMANGÜCÜ ne düştü.işin ilginci o yıllar da Trabzonda patır patır açılan kuluplerden renkleri sarı lacivert olanlar olmasına rağmen hatta rengi bir tarafa ismi FENERBAHÇE olan kulup de olamsına rağmen İDMANGÜCÜ-İdmanocağı rekabeti renkler takımlar derken ligde ardarda olan şampiyonluklar ve mahalleler arası mücadelelerle suren bir kasırganın doğuuşunu müjdeleiyordu... Ne olduysa ondan sonra oldu 1935 li yıllarda ardarda 7 sene idmangücü ŞAMPİYON oldu ..Sonra LİSE takımının şampiyonlukları başladı ardından ocaklılar bir başarı grafiği yakaladılar. Yıllar sonra Federasyonca her ilden bir takımın ligde temsili çalışmaları başlayınca Trabzonda ki rekabet ve bu işi bilen bir dolu insanın girişimi ile Ocaklılar la GÜÇLU ler görüşmelere başladı. Bu yılarca ve tartışmalarla dolu seruven devam etti mahkemelık olunuldu .amaç trabzon futbolunu ülke de temsil etmek di ya... Ocaklılar renklerde Güçlüler de İsimde karşı tarafa baskı oluşturmaya başladı... Kuruldu derken yıklılan ilk kuruluşunu ocaklılar tadarafından danıştaya başvurularak mahkeme kararı ile durdurulan TRABZON SPOR işte taa o yıllar da da sancılıydı... Trabzonda bu ilgi artarak devam ederken bir şekilde istanbul takımları ile olan ilgi de bir bağ ile kurulmuş oldu. İdmanocağı sarı kırmızı olarak GALATASARAY la özdeşleşmiş olarak kurulunca , FENERBAHÇE yi de tutmak o zamanda rakibi olan İDMANGÜCÜ ne düştü. işin ilginci o yıllar da Trabzonda patır patır açılan kuluplerden renkleri sarı lacivert olanlar olmasına rağmen hatta rengi bir tarafa ismi FENERBAHÇE olan kulup de olamsına rağmen İDMANGÜCÜ-İdmanocağı rekabeti renkler takımlar derken ligde ardarda olan şampiyonluklar ve mahalleler arası mücadelelerle suren bir kasırganın doğuşunu müjdeliyordu... Ne olduysa ondan sonra oldu 1935 li yıllarda ardarda 7 sene idmangücü ŞAMPİYON oldu ..sonra LİSE takımının şampiyonlukları başladı ardından ocaklılar bir başarı grafiği yakaladılar. Atilla DAMLACI
22 Ekim 1938'de kurulan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, 29 Mayıs 1942'de Maarif Vekaletine bağlanır, başına da başarılı bir sporcu olan Vildan Aşir Savaşır getirilir, İkinci Dünya Savaşı sonrasıdır. Uluslararası ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Bu ilişkilerin oluşturduğu atmosferde, Türk Sporu yurtdışına açılmaya başlar; bu durum sporcular için tam bir teşvik olur.İstanbul ligi ve izmir ekiplerinden sonra illerde de bazı spor kulupleri yeni yeni kurulmaya başlar...1979 Yavuz selimZEKİ ERKULOĞLUHükümet Bakanla spor camiasına yeni hedefler açmada ve yön vermede eyleme geçip bakan Hasan-Âli Yücel, 18 Şubat 1946'da Beden Eğitimi ve Spor Şurası'nı açar. 6 gün süren Şura'da beden eğitimi ve sporun sorunları tartışılır, çözümler üretilir ve bir program hazırlanır.İşte bu vakitlerde şehrimizde artan futbol sevdası devam ediyordu.. Trabzonda ki rekabet ve bu işi bilen bir dolu insanın girişimi ile Ocaklılar la GÜÇLU ler görüşmelere başladı. Bu yılarca ve tartışmalarla dolu seruven devam etti mahkemelık olunuldu .amaç trabzon futbolunu ülke de temsil etmek di ya... Atletizm Takımı(Atilla damlacı)
Ve bir anı....
Barbon Ziya, Trabzon futbolunun önemli isimlerinden biridir.Trabzon’da İdmanocağı, İdmangücü ve Gençlerbirliğinde top koşturdu.1970 li yılların başında Gençlerbirliği’ni görünmez yöneticisi idi.O dönemlerden Trabzonspor’a önemli futbolcular kazandırmıştı.BARBON ZİYASebahattin AHISKALIOĞLU, Barbon Ziya ile ilgili çok önemli bir olayı anlattı.
Barbon Ziya İdmangücü’nden oynuyor.Gençlerbirliği yöneticisi Murat Özer’in kızını seviyor.Ziya amca o tarihlerde Fiskobirlikte te çalışıyor olabilir.Murat bey, kızı Aytaç hanımı Ziya Gurbetçi’ye vermek için bir şart öne sürer ve‘Gençlerbirliği’nde top oynarsan, kızı sana veririm’ der.
Barbon Ziya, bu öneriyi kabul eder, İdmangücü’nden Gençlerbirliğine transfer olur ve Aytaç hanımla evlenir.
Trabzonda bu ilgi artarak devam ederken bir şekilde istanbul takımları ile olan ilgi de bir bağ ile kurulmuş oldu.İdmanocağı sarı kırmızı olarak GALATASARAY la özdeşleşmiş olarak kurulunca , FENERBAHÇE yi de tutmak o zamanda rakibi olan İDMANGÜCÜ ne düştü.işin ilginci o yıllar da Trabzonda patır patır açılan kuluplerden renkleri sarı lacivert olanlar olmasına rağmen hatta rengi bir tarafa ismi FENERBAHÇE olan kulup de olmasına rağmen İDMANGÜCÜ-İdmanocağı rekabeti renkler takımlar derken ligde ardarda olan şampiyonluklar ve mahalleler arası mücadelelerle suren bir kasırganın doğuuşunu müjdeliyordu... Ne olduysa ondan sonra oldu 1935 li yıllarda ardarda 7 sene idmangücü ŞAMPİYON oldu ..Sonra LİSE takımının şampiyonlukları başladı ardından ocaklılar bir başarı grafiği yakaladılar. Yıllar sonra Federasyonca her ilden bir takımın ligde temsili çalışmaları başlayınca Trabzonda ki rekabet ve bu işi bilen bir dolu insanın girişimi ile Ocaklılar la GÜÇLU ler görüşmelere başladı. Bu yılarca ve tartışmalarla dolu seruven devam etti mahkemelık olunuldu .amaç trabzon futbolunu ülke de temsil etmek di ya... Ocaklılar renklerde Güçlüler de İsimde karşı tarafa baskı oluşturmaya başladı... Kuruldu derken yıklılan ilk kuruluşunu ocaklılar tadarafından danıştaya başvurularak mahkeme kararı ile durdurulan TRABZON SPOR işte taa o yıllar da da sancılıydı... Ne olduysa ondan sonra oldu 1935 li yıllarda ardarda 7 sene idmangücü ŞAMPİYON oldu ..sonra LİSE takımının şampiyonlukları başladı ardından ocaklılar bir başarı 22 Ekim 1938'de kurulan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, 29 Mayıs 1942'de Maarif Vekaletine bağlanır, başına da başarılı bir sporcu olan Vildan Aşir Savaşır getirilir, İkinci Dünya Savaşı sonrasıdır. Uluslararası ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Bu ilişkilerin oluşturduğu atmosferde, Türk Sporu yurtdışına açılmaya başlar; bu durum sporcular için tam bir teşvik olur.İstanbul ligi ve izmir ekiplerinden sonra illerde de bazı spor kulupleri yeni yeni kurulmaya başlar...Hükümet Bakanla spor camiasına yeni hedefler açmada ve yön vermede eyleme geçip bakan Hasan-Âli Yücel, 18 Şubat 1946'da Beden Eğitimi ve Spor Şurası'nı açar. 6 gün süren Şura'da beden eğitimi ve sporun sorunları tartışılır, çözümler üretilir ve bir program hazırlanır.İşte bu vakitlerde şehrimizde artan futbol sevdası devam ediyordu.. Yıllar sonra Federasyonca her ilden bir takımın ligde temsili çalışmaları başlayınca Trabzonda ki rekabet ve bu işi bilen bir dolu insanın girişimi ile Ocaklılar la GÜÇLU ler görüşmelere başladı. Bu yılarca ve tartışmalarla dolu seruven devam etti mahkemelık olunuldu .amaç trabzon futbolunu ülke de temsil etmek di ya... Ocaklılar renklerde Güçlüler de İsimde karşı tarafa baskı oluşturmaya başladı... Kuruldu derken yıkılan ilk kuruluşunu ocaklılar tadarafından danıştaya başvurularak mahkeme kararı ile durdurulan TRABZON SPOR işte taa o yıllar da da sancılıydı...
Sonunda ocaklılar güçluler ve martıspor la kurulan TRABZON SPOR bir döneme damgasını vurarak ülkede İSTANBUL hegomanyasına son verdiği bir dönemi Ülkede sporla ilgili yada ilgisiz herkesin hafızasına yazmakla kalmadı bunu Tarihin de kayıtlarına altın harflerle yazdırdı... TRABZONDA spor denilince akla İDMANGÜCÜ VE İDMANOCAĞI gelir...